Mi, članovi Međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda, okupljeni na XI. Generalnom kapitulu u Asizu, gradu sv. Franje, pozdravljamo braću i sestre po čitavom svijetu i upućujemo im ovu poruku, želeći podijeliti s njima iskustvo bratskog zajedništva i glavne misli ovog Kapitula. On se održao u godini u kojoj slavimo dvije važne obljetnice: 40 godina od završetka Drugog Vatikanskog Sabora i 800 godina od ukazanja Raspetoga sv. Franji u crkvici Svetog Damjana.
Tema Kapitula Franjevačka novost: Poslanje i svjedočanstvo stavila je pred nas lik našeg utemeljitelja sv. Franje Asiškog u svoj njegovoj izvornosti i vjerodostojnosti. Osjetili smo se dužnima obnoviti nastojanja oko potpunog oživotvorenja poslanja koje nam je Bog povjerio i oko svjedočenja Njegove Ljubavi prema ljudima i prema svim stvorenjima. Kapitul nas je snažno pozvao na razmišljanje o sljedećim temama:
1. Franjevački i svjetovni identitet Franjevačkog svjetovnog reda.
Franjevački identitet Reda nalazi svoje uporište u franjevačkoj novosti. Što je novoga sv. Franjo donio svojem vremenu i što novoga može donijeti FSR i čitava Franjevačka obitelj današnjem svijetu? Povratak Evanđelju i život potpuno suobličen Evanđelju, bratstvo među svim ljudima i sa svim stvorenjima, služenje u ljubavi.
Svjetovni identitet FSR-a temelj je našeg poziva i prepoznaje se u poslanju i svjedočanstvu svakog njegovog člana i njegovih bratstava. Pozvani smo graditi novi svijet, pravedan i bratski, doprinoseći izgradnji Kraljevstva Božjega (usp. GK 3,2), s odvažnim inicijativama i pothvatima u konkretnim prilikama u kojima živimo, ne zaboravljajući nikada važnost pouzdane i ustrajne molitve.
2. Pripadnost Redu i suodgovornost za ekonomske prilike Reda.
Svi smo dužni ispunjavati ono što propisuje naše Pravilo i biti svijetao znak za cijelu Crkvu i za društvo 21. stoljeća. Osjećaj pripadnosti Redu ne može se svesti na neko neodređeno osjećanje, već mora biti vidljiv u konkretnim, opipljivim i djelotvornim oblicima.
Jedan od znakova svjesnog sudjelovanja u dobrima i obvezama bratstava mora biti i povećana i odgovorna osjetljivost za ekonomske prilike naše obitelji FSR-a. O trenutnoj ekonomskoj krizi Međunarodnog bratstva mora se čuti, i njoj se mora posvetiti pozornost u svakom nacionalnom, područnom i mjesnom bratstvu.
3. Suodgovornost i sudjelovanje Franjevačke mladeži u zajedničkom poslanju FSR-a.
Frama je suodgovorni sudionik u zajedničkom poslanju FSR-a. Ova mlada franjevačka braća i sestre predstavljaju veliki Božji dar za naš Red i za čitavu Franjevačku obitelj. Oni žive svoj poziv na sebi svojstven način i mi smo pozvani da ih prihvatimo velikodušno i s otvorenim duhom i srcem, te da ih pratimo i da im pomažemo svojim svjedočanstvom uzajamne ljubavi i vjerodostojnošću franjevačkog života.
Osjećaj identiteta FSR-a, pripadnosti FSR-u i suodgovornosti za FSR raste, ako se podupire pozornom i usklađenom početnom i trajnom formacijom, te ako se razvija u povlaštenom ozračju mjesnih bratstava.
Ako nastojimo svakodnevno živjeti u duhu pravog bratstva, dat ćemo svjedočanstvo života po Evanđelju. Samo ćemo tako moći doprinijeti obnavljanju našeg društva i Crkve naših dana, kao što su sv. Franjo i sv. Klara učinili u svome vremenu.
Predraga braćo i sestre, krenimo hrabro i vjerno naprijed, popravljati naš Red, Crkvu i svijet!
U ime sve braće i sestara,
Encarnación del Pozo, generalna ministra
Anna Maria Crescent i Francesco Crescenti, generalni tajnici