Prenosimo samo početak članka. Cijeli članak pročitajte na katolici.org.

Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti. (1 Pt 3,15-16)

Vjerujemo da Bog ozdravlja ne samo izravno, nego i preko liječnika, lijekova, medicinskih tretmana, a također i preko zdrave hrane, čistoga zraka, tjelovježbe, boravka u prirodi… To može uključivati i tradicionalne, “narodne” lijekove, ali pod uvjetom da uz njih ne usvajamo svjetonazor, pogled na život protivan Kristovu nauku.

Kako bismo olakšali razlučivanje duhovnih ponuda, donosimo prikaz glavnih razlika između kršćanstva i New Agea po ključnim temama. Navedena je tema (npr. “grijeh”, “istina”, “Bog”), a zatim ukratko stav prema toj temi najprije New Agea, a zatim kršćanstva.

Budući da je New Age vrlo složena pojava, koju bitno određuje mogućnost slobodnoga kombiniranja različitih i često proturječnih elemenata, nemoguće je ovdje sustavno navesti sve njegove odrednice. Ali dovoljno je da se samo jedno od navedenih obilježja New Agea pojavljuje u nekoj praksi ili vjerovanju, pa da dotična praksa bude s kršćanskoga stajališta neprihvatljiva.

Osobama koje se žele podrobnije obavijestiti o ovoj temi preporučamo studiju “Isus Krist – donositelj vode žive, Kršćansko promišljanje o New Ageu” Papinskog vijeća za kulturu i Papinskog vijeća za međureligijski dijalog (hrvatski prijevod izdao Verbum 2003.), na kojoj se temelje naši članci.

A ovaj prikaz neka posluži kao vodič i alarmno zvonce neiskusnima, podsjetnik upućenima, a svima poticaj da što bolje upoznaju kršćansku vjeru.