Rimski martirologij slavi danas rođendan za nebo jednoga od velikih biskupa i mučenika prve Crkve, apostolskog učenika, sv. Ignacija Antiohijskoga. Otkuda je bio rodom, nije nam poznato. Sigurno znamo da je bio biskup u Antiohiji koja je, poslije Jeruzalema, bila drugo središte kršćanstva, mjesto gdje su se sljedbenici Kristovi po prvi put nazvali kršćani, polazna točka velikih misijskih putovanja sv. Pavla i sv. Barnabe.

Prema predaji, bio je treći antiohijski biskup i to od prve godine vladavine cara Vespazijana pa do desete godine vladavine cara Trajana. Sigurno je umro mučeničkom smrću u Rimu za cara Trajana. Iako ne znamo mnogo o životu sv. Ignacija, ipak mnogo znamo o njegovoj duši i srcu jer nam je sačuvano njegovih sedam poslanica, koje su najbolje svjedočanstvo tko je on bio i kakav je bio. Te se poslanice ubrajaju među najljepše spomenike stare Crkve. 
Pouke koje daje vjernicima sv. Ignacije u svojim poslanicama: potiče ih da budu jedinstveni, povezani sa svojim biskupom, neka žive prema Božjim zapovijedima, neka se čuvaju krivih nauka, neka traže spasenje u križu, neka ljube apostole i proroke!
»Ako netko ide za onim koji stvara raskol, neće posjedovati nebeskoga kraljevstva… Ako tko ide za tuđim naukom, neće biti u suglasju s Gospodinovim trpljenjem. Trudite se, dakle, oko toga da upotrebljavate jednu euharistiju (koja je za njega izraz crkvenoga jedinstva). Jedno je tijelo Gospodina našega Isusa Krista, jedan kalež, da se združimo s Njegovom krvlju, jedan oltar kao i jedan biskup sa svećenicima i đakonima…«
Spomenimo još jednu lijepu misao Ignacija Antiohijskog: »Moja je ljubav raspeta!« Tu je misao kasnije veoma zavolio Ignacije Loyola, osnivač isusovačkog reda, jer nije nikad mogao zaboraviti ono što je čitao o Ignaciju Antiohijskom u knjizi Flos sanctorum (Cvijeće svetaca): da su rimski krvnici, kad su raskinuli srce biskupa Ignacija, našli u njemu zlatna slova IHS – Isusov monogram. Taj je monogram izabrao Ignacije Lojolski kao grb i znak Družbe Isusove. Učinio je to iz poštovanja prema Ignaciju Pracrkve: »U njegovoj nutrini plamtio je onaj plamen ljubavi k Presvetom Imenu Isusovu koji je, kako čitamo, gorio u grudima biskupa i mučenika Ignacija. I tome svecu prve Crkve htio je naš otac Ignacije biti jednak ne samo imenom, nego još mnogo više svojim djelima…«