plakat_duha_asiza_100.jpg

Pogledajte galeriju slika. (Pogledajte i ostale naše galerije slika.)

Međureligijski molitveni susret

Ovogodišnji već tradicionalni Dan duha Asiza međureligijski molitveni susret organizirali su Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo, Kaptol, Zagreb i Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, pod nazivom Čovjek miljenik Božji, 27. listopada 2003. u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Susretu su nazočili Katolička crkva, Evangelička crkva, Islamska vjerska zajednica, Makedonska pravoslavna crkva, Reformirana kršćanska crkva, Židovska općina i Evanđeoska crkva.

Okosnica programa susreta bila je 40. obljetnica enciklike “Pacem in terris” pape Ivana XXIII.

Teme susreta obuhvatile su neka bitna pitanja koja obremenjuju naše vrijeme. Potrebu rješenja tih problema naglašava enciklika kako bi se uspostavio mir na zemlji.

Uvodnu temu: 40. obljetnice enciklike “Pacem in terris” pape Ivana XXIII. iznio je o. Jure Zečević.

O obitelji, govorio je Mevludin ef. Arslani, imam zagrebački.

Tema nasilje u obitelji bila je predmet razmišljanja Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita europskog i makedonskog gospodina Gorazda.

Pjesmom je uobličila svoje refleksije i misli svećenica Evangeličke crkve Ljiljana Berić.

Nezaposlenosti je posvetio pažnju g. Roman Balotinac iz Reformirane kršćanske crkve.

O odbačenima je vrlo emotivno govorio g. Boris Peterlin iz Saveza baptističkih crkava.

Gđa. Julija Koš iz Židovske općine nadahnuto je govorila o ovisnosti .

Temu “Bog izvor mira”, interpretirao je pastor Evanđeoske crkve g. Danijel Berković.

Izlaganja nisu bila suhoparna iznošenja podataka i činjenica, već su bili duhovne, nadahnute, tople, emotivne subjektivne refleksije, misli, razmišljanja, apeli, pozivi.

Bio je to proživljeni duhovni odraz pitanja i problema koje muči čovječanstvo našeg vremena. Bio je to zaziv, apel, koji je izvirao iz odnosa Boga prema čovjeku – svome miljeniku, upućen i čovjeku i Bogu pokrepljen molitvom nakon svakog izlaganja.

Tako su spontano, nadahnuto, duboko, iskreno i angažirano izricali i predvodili molitvu o. Jure Zečević iz Katoličke crkve, iz Evangeličke crkve svećenik Branko Berić i svećenica Seja Uimonem, imam zagrebački Mevludin ef. Arslani iz Islamske vjerske zajednice. Molitvu Makedonske pravoslavne crkve predvodio je mitropolit gosp. Gorazd, Reformirane kršćanske crkve pastor Branimir Bučanović, gosp. Boris Peterlin iz Saveza baptističkih crkava te pastor g. Danijel Berković koji je predvodio molitvu Evanđeoske crkve.

Svaka je vjerska zajednica pjesmom popratila i efektno završavala svoja izlaganja – posebice molitvu. Bilo je to raspjevano, emotivno izricanje slave, slavljenje Boga koje je sjedalo na dušu. Bilo je to duhovno bogatstvo koje su primili i prihvatili spontano nazočni vjernici, sve su interpretatore jednako pomno slušali i prihvaćali:

Zbor mladih crkve sv. Franje, grupu mladih Evangeličke crkve pod vodstvom gitaristice Rajli Tapio, “Arabeske” Islamske vjerske zajednice, pjevanje psalma 136 mitropolita g. Gorazda, Makedonske pravoslavne crkve, i gospođe Stojanke Težak, pjevanje psalma 23 Daniele Morsan – Signoreo Reformirane kršćanske crkve, gospodin Danko Tomanić otpjevao je pjesmu John Denvera “Ispunjaš me, Bože” iz Saveza baptističkih crkava, gospodin Ivan Džaja za Evanđeosku crkvu otpjevao je tradicionalnu duhovnu pjesmu Putnik sam tu”.”Eli, Eli”, tradicionalnu židovsku pjesmu, otpjevala je gospođa Jelena Sikirica, .

Vrhunac raspoloženja, osjećaja i bliskosti i povezanosti s Bogom, duhovnog ozračja u crkvi među vjernicima, koje nije bilo narušavano pljeskom, efektni završetak molitvenog susreta bila je “Pjesma stvorova”, koju je impresivno, kao i uvijek, otpjevao fra Miroslav Petrac, osebujnim divnim glasom, a pripjevom su ga pratili svi nazočni.

Bio je to dojmljivi, tonovima, nijansama i naglascima bogati kolaž misli, refleksija molitve i pjesme. Bila je to duboka molitva nadahnuta Asizom, danom kada je rođen Dan duha Asiza – spoznaja da molitva može još više prigrliti i donijeti Bogu čovjeka i učiniti ga njegovim miljenikom – miljenikom Božjim.

To su osjetili svi koji su prisustvovali ovom Međureligijskom molitvenom susretu u crkvi sv. Franje na Kaptolu nadahnuta Danom duha Asiza.

Time je blagoslovljen trud organizatora.

Valja istaći pozdrave koje su izrekli Zoran Milić, ministar Mjesnog bratstva FSR-a i član Povjerenstva nadbiskupije za ekumenizam i dijalog a u ime domaćina o. Rajko Gelemanović, gvardijan samostana i crkve.

Sve je to stopio u cjelinu emotivnim produhovljenim komentarima i najavama voditelj molitvenog susreta g. Igor Kanižaj.