Članci označeni s “Svjedočanstva”.


Njemački filozof F.W.J. Schelling na jednom mjestu kaže: “Jer svako se bitstvo može objaviti samo u svojoj opreci, ljubav samo u mržnji, jedinstvo u borbi”. Naš brat Goran Škrbić cijeli je svoj život tragao za živim jedinstvom, i to prvenstveno za jedinstvom sebe kao osobe, a onda i za višim jedinstvom s onim božanskim. Ova potraga i traženje očitovala se kao borba protiv, od vječnosti prisutnog, duhovnog principa Zla. Primivši sveti sakrament krštenja u zreloj dobi Goran je tako, i na vidljiv način, iskazao svoju vjeru u opstojnost Boga.
Prerana i tragična smrt zaustavila je Goranov duhovni rast i osujetila mogućnost ovozemaljskog ispunjenja krajnje svrhe vjerovanja, koju je često spominjao i o kojoj je meditirao, a to je čisto jedinstvo ili uronjenost u beskonačnost božanske ljubavi.
U razlici spram sebičnosti razdvajajuće moći Zla koja prožima svijet i čovjeka, nesebična božanska ljubav je takova moć koja sebe samu daje i razdaje. Stoga je cjelokupno Goranovo djelovanje od trenutka krštenja, pa nadalje, bilo usmjereno k pomaganju braći i sestrama u Kristu. Snagu za svoj rad i djelovanje pronašao je u kršćanskoj zajednici Franjevačkog svjetovnog reda na zagrebačkom Kaptolu.
S vjerom u Božju providnost, a koja je izvan dosega svake moguće racionalnosti, sigurni smo da je Bog u svojoj milosti izabrao pravo vrijeme i pozvao Gorana ka sebi, u jedinstvo vječnog življenja.
(Poslao Goranov brat – Tomislav Škrbić )

Prenosimo samo početak svjedočanstva. Cijeli članak pročitajte na ofm.hr.

Rođen sam 1970. u Zagrebu. Živim u sjevernom predjelu grada na padinama Medvednice; do nedavno to je bilo selo. Volim tamo živjeti jer sam odmalena zavolio prirodu. Tamo sam išao u osnovnu školu. Završio sam srednju školu za medicinske tehničare u Zagrebu jer sam želio pomagati bolesnim ljudima. (više…)

Već niz godina u franjevačkom samostanu na Kaptolu u Zagrebu svake godine u uskrsnoj i duhovskoj noći veći broj odraslih katekumena prima sakramente kršćanske inicijacije. Katekumeni prije pristupanja sakramentima predaju pisane molbe kojima izražavaju svoju opredijeljenost za Isusa, te molbu da im se odobri primanje sakramenata. Te molbe na iznimno jasan način govore o osobnostima i načinu razmišljanja onih koji ih sastavljaju. (više…)

Na stranicama zajednice mladih varaždinske katedrale http://www.mladi-vz.com/katedrala/ nalazi se svjedočanstvo koje je napisao Pavao Čavlek s naslovom “Kompjutorske igrice?“. Ostala svjedočanstva njihove zajednice se nalaze ovdje.

Prenosimo samo početak.

Zovem se Pavlek, odgojen sam u katoličkoj obitelji, a ovo je svjedočanstvo o mojoj ovisnosti – kompjutorskim igrama. (više…)

Ispraćaj pape Ivana Pavla II

Dario Brigić je napisao:

Bog ne mari za prognoze i očekivanja
Okretište tramvaja na zagrebačkom Borongaju bilo je prva stanica jednog puta za koji nitko od njegovih sudionika nije u tom trenutku znao reći gdje će završiti. Želja svih nas tog četvrtka u podne prilikom polaska bila je ista, doći što bliže Svetom ocu i posljednji put mu mahnuti, zapljeskati ili zapjevati. (više…)