Članci označeni s “Zaštita stvorenog”.


“Zgroženi najavom ponovnog oživljavanja projekta “Družba Adria” i potpuno neargumentiranim izjavama predsjednice Vlade Republike Hrvatske o navodnom rješenju svih ekoloških problema povezanih s ovim projektom, ovim putem želimo izraziti svoju zabrinutost zbog aktualizacije štetnog projekta kojim bi se ruska nafta izvozila preko naftnog terminala u Omišlju. Iako je od posljednjih ozbiljnijih pokušaja ostvarenja toga projekta prošlo više od pet godina, mi taj projekt nismo zaboravili te ga i dalje smatramo neprihvatljivim.”

Cijeli tekst Priopćenja možete pročitati na stranicama Socijalne inicijative.

Franjevački svjetovni red i Frama Mjesnog bratstva Kaptol pozivaju Vas na redovitu proslavu Dana planeta Zemlje u crkvi sv. Franje na Kaptolu.


  • srijeda 21.4.2010. u 19:15h Služba Riječi

animira Frama s Kaptola

  • četvrtak 22.4.2010. u 19:15h tribina

s temom Kemijsko nasilje nad vodom,

govore

fra Zdravko Lazić

i prof. dr. Valerije Vrček.

Više na stranicama Socijalne inicijative FSR-a i Frame.

Priopćenje za javnost Družba Adria.pdf

Pridužimo se globalnoj akciji protiv klimatskih promjena, ugasimo svjetla

01. veljače između 19.55 i 20.00

… tako štedimo energiju koju previše upotrebljavamo…

Dozvolimo planeti Zemlji 5 minuta odmora u mraku.

O svjetlosnom zagađenju pogledajte na:
http://www.lightpollution.org/

U centru jedne od najplodnijih istarskih dolina, između s jedne strane zakonski zaštićenog krajolika( 570 ha), a s druge strane Parka prirode Učka, gradi se najveća tvornica kamene vune na svijetu. Pićanska općina prodala ( poklonila) je 51 ha plodnog zemljišta po simboličnoj cijeni od 1.98 eura po metru kvadratnom danskom proizvođaču kamene vune tzv. Rockwool- u.
(više…)

Prenosimo članak iz Kane, srpanj-kolovoz 2006.

KANA: Nedavno usvojeni plan gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu predviđa 161,4 milijuna eura za spaljivanje otpada a samo 4,5 milijuna eura za recikliranje. Mnogi su to shvatili kao konačno odškrinuta vrata za gradnju spalionice otpada na Žitnjaku. Poznato je da se već petnaest godina javno protivite, doduše s promjenljivim uspjehom, gradnji takve spalionice. Zbog čega?
(više…)

Dragi moji,

naš je FSR u Inicijativnom odboru koji pokrenuo inicijativu za zaštitu voda. Šaljem vam dva teksta; prvi tekst predstavlja nacrt temeljnog dokumenta o vodama koje bi u konačnoj verziji prihvatile kršćanske udruge. (više…)

Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju.

cvijece.jpg

Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti?
(više…)

Iz dokumenta “U obrani naše sestre vode” koji je izradila ekološka radna grupa komisije za Pravdu i mir OFM, Rim, lipanj 2003.

voda1.jpg

Gotovo 95% vode na Zemlji je slano, neprimjereno za piće. Manje od 1% slatke vode je pogodno za piće, a glavnina se nalazi u polarnom snijegu i ledu. Drugim riječima: od 100l vode, manje od polovice male žličice je raspoloživo za piće.
(više…)

Ove stranice su napravljene povodom Dana planete Zemlje (22. travnja), a bavit će se zaštitom stvorenoga, imajući pred očima Stvoritelja.

Linkovi:

Evo napokon apela koji je poslan Saboru. Na ovoj saborskoj raspravi Strategija nije bilo dnevnom redu pa se očekuje se da će biti idući mjesec. U svakom slučaju Apel će se više puta slati na Sabor i medije. Mir i dobro!

Zagreb, 15.02.2006.

Strategija upravljanja vodama na usvajanju bez prethodne stručne i javne rasprave! (više…)

Otvoreno pismo Saboru i Vladi RH o strategiji gospodarenja vodama (Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BIH)

otvoreno_pismo_vode.doc

Slike s prosvjeda: 16. 12. 2004., 25. 10. 2005.

Naše se Bratstvo u zadnje vrijeme uključilo u kampanju protiv projekta Družba Adria. Nedavno smo organizirali sastanak u kojem smo pozvali udruge i pokrete da nam se pridruže u toj inicijativi. Rezultat toga bilo Otvoreno pismo koje smo poslali Vladi i Saboru. Pismo je objavljeno u raznim medijima. Vjerujem da je ono bilo i povod da se Jadranka Kosor javno izjasni protiv tog projekta. Ova naša kampanja se svakako mora nastaviti sve dok Vlada ne odstupi iz tog projekta.
(više…)

p6010015.jpg

Pogledajte galeriju slika. Pogledajte i ostale naše galerije slika.

Nadahnuti brigom našeg duhovnog oca sv. Franje Asiškog za sve stvoreno, članovi ekološke grupe Franjevačkog svjetovnog reda mjesnog bratstva Kaptol odlučili su na konkretan način pokazati ekološku odrednicu koja je utkana u samu bit franjevačkog razmišljanja i načina života.
Naime, oni su organizirali tribinu na temu: Očuvanje stvorenoga – voda. Tribina se održala u utorak 1. 6. 2004. u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.
Cilj tribine: istaknuti ono što izgleda svima tako očito, a ipak se tako lako i brzo zaboravlja, a to je važnost vode; ukazati na nedovoljnu brigu i promišljanje o problematici vode kao resursu koji je nužan za čovjekov život.
Uz ekološki i sociološki pristup temi, na tribini se problem sagledao i iz franjevačkog kuta.
(više…)